iPhone XS vs iPhone XR: Apples nieuwste iPhones vergeleken (2024)

Ook dit jaar heb je weer genoeg om uit te kiezen als je de nieuwste iPhone in huis wilt halen. Maar hoe verhouden de nieuwe iPhone XS en de goedkopere iPhone XR zich tot elkaar? We vergelijken de twee in dit artikel.

Lees verder na de advertentie.

Steun iPhoned

Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

iPhone XS vs iPhone XR: goedkoop en duurkoop?

Apple heeft de iPhone XS en XR tegelijk onthuld, maar laatstgenoemde verschijnt pas in oktober. De iPhone XS en de XS Max liggen vanaf 21 september al in de winkels. De grote vraag is dus: is de iPhone XS zijn hoge prijs waard, of kun je beter even wachten tot de iPhone XR? Daar proberen we achter te komen in deze iPhone XS vs iPhone XR vergelijking.

iPhone XS vs iPhone XR: Apples nieuwste iPhones vergeleken (1)

De prijzen:

Het belangrijkste verschil tussen de iPhone XR en XS is het prijskaartje dat aan het toestel hangt. Je kunt een iPhone XS kopen vanaf 1159 euro en de grotere XS Max vanaf 1259 euro. Daar tegenover staat de iPhone XR, die met een vanafprijs van 859 euro een stuk aantrekkelijker klinkt. Toch zijn er een aantal dingen waar je op inlevert als je voor de XR kiest.

Display: oled vs lcd

Dat begint al als we naar het scherm van de twee toestellen kijken. De iPhone XS is uitgerust met een oled-scherm, net zoals de iPhone X van vorig jaar. Deze toont helderdere kleuren en echte zwarttinten, en loopt zo ver mogelijk tot de rand van het toestel door. De iPhone XR heeft een goedkoper lcd-scherm dat we kennen van de iPhone 8. Dat zorgt voor iets dikkere schermranden.

Het belangrijkste verschil is de resolutie, die met 1792×828 pixels op de XR een stuk lager is dan de 2436×1125 pixels van de XS. Apple staat echter bekend om het hebben van de beste lcd-schermen in de hele smartphone-industrie, dus ook het scherm van de XR zal er mooi uitzien. Wil je echter het beste van het beste, dan is oled zichtbaar beter.

Ook verschillen de formaten van de schermen onderling:

  • iPhone XS: 5,8 inch oled-scherm
  • iPhone XR: 6,1 inch lcd-display
  • iPhone XS Max: 6,5 inch oled-display
iPhone XS vs iPhone XR: Apples nieuwste iPhones vergeleken (2)

Design en kleuren:

Als je de iPhone XS en XR naast elkaar legt, zie je aan de voorkant weinig verschil. De XR is een stukje groter, heeft iets dikkere schermranden maar heeft een scherm in dezelfde vorm. Inclusief een uitsnede aan de bovenkant waar de Face ID-camera in verwerkt zit.

Rondom dit voorkantvullende scherm is wel een verschil te ontdekken: de iPhone XR heeft een aluminium frame en de iPhone XS is uitgerust met een roestvrijstalen variant. Beide toestellen hebben wel een glazen achterkant, zodat ze draadloos opgeladen kunnen worden. De XR is ook een stukje dikker dan de XS, met respectievelijk een dikte van 8,3mm en 7,7mm. Geen wereldschokkend verschil, maar je merkt het wel als je de toestellen vasthoudt.

Als je een XR en XS naast elkaar legt, zal de kleur van het toestel vooral in het oog springen. De iPhone XS heeft dit jaar een nieuw gouden kleurtje, terwijl de XR in zes verschillende kleuren op de markt verschijnt. Het toestel doet daardoor wat denken aan de iPhone 5C, de laatste iPhone die Apple in zoveel vrolijke kleuren uitbracht.

  • iPhone XS en XS Max: Zilver, Spacegrijs en Goud
  • iPhone XR: Wit, Zwart, Blauw, Geel, Koraal, (PRODUCT)RED

Camera:

Je hoeft geen expert te zijn om te zien hoe Apple op de camera van de iPhone XR bespaard heeft ten opzichte van de XS. De XR heeft namelijk maar een enkele cameralens, in tegenstelling tot de dubbele op de XS en XS Max. Alle drie de toestellen hebben een 12 megapixel groothoeklens. De XS en XS Max hebben daarnaast nog een tweede 12 megapixel telefotolens die ook twee keer optische zoom mogelijk maakt.

iPhone XS vs iPhone XR: Apples nieuwste iPhones vergeleken (3)

Ondanks de enkele lens kun je toch gebruik maken van de Portretfunctie op de XR. Volledig op basis van software kun je de achtergrond vervagen, zodat het object op de voorgrond beter opvalt.

Hoewel de achterste camera op de iPhone XS dus beter is, is de frontcamera op alle drie de iPhones identiek met 7 megapixels. Het enige verschil is dat de duurdere modellen meer Portrerbelichting-effecten hebben. Al vragen wij ons af hoeveel mensen hier echt regelmatig gebruik van gaan maken.

Specificaties:

Als we kijken naar de hardware, dan liggen de twee erg dicht bij elkaar. Zowel de XS als de XR is uitgerust met Apples nieuwste A12 Bionic-chip, de nieuwste chip die energiezuiniger is en betere prestaties levert dan zijn voorganger. Ook de goedkopere XR is dus een stuk sneller dan de iPhone X van vorig jaar.

iPhone XS vs iPhone XR: Apples nieuwste iPhones vergeleken (4)

Wel zit er een verschil tussen de water- en stofdichtheid. De iPhone XS kun je met de IP68-rating twee meter diep tot 30 minuten onder water houden. De iPhone XR houdt het op 1 meter 30 minuten vol. Een ander verschil is de manier waarop 3D Touch werkt. De iPhone XS heeft hetzelfde drukgevoelige scherm als de vorige iPhones, terwijl de iPhone XR gebruik maakt van haptische feedback. In plaats van hard duwen houd je het scherm ingedrukt om een 3D Touch-functie te activeren.

Qua opslagcapaciteit heb je dezelfde keuze, beide toestellen hebben een Lightning-aansluiting, ondersteunen draadloos opladen en laden net zo snel op. Wat de prestaties betreft liggen de twee dus erg dicht bij elkaar. Sterker nog: als we naar de accuduur kijken heeft de iPhone XR een streepje voor op de iPhone XS. Zie ook de statistieken hierboven.

iPhone XS vs iPhone XR: Apples nieuwste iPhones vergeleken (5)

Conclusie iPhone XS vs iPhone XR

Als we alles op een rijtje zetten, liggen de iPhone XS en iPhone XR enorm dicht bij elkaar. Toch betaal je voor de XR vanaf dag één al 859 euro, terwijl de XS nu verkrijgbaar is voor 1159 euro. Afhankelijk van hoeveel geld je uit wil geven aan een iPhone, is de iPhone XR voor de meeste mensen dus een betere keus.

De iPhone XS heeft een betere scherm, betere camera en iets mooier design dankzij de roestvrijstalen rand, wat het de beste keuze maakt. Neem je echter genoegen met iets minder, maar nog steeds een uitstekende iPhone, dan krijg je geen spijt van de iPhone XR. De iPhone XS Max heeft met het grotere 6,5 inch scherm iets unieks te bieden, maar daar betaal je dan ook extra voor.

Weet je zeker dat je het beste van het beste wil, dan kun je met een gerust hart een iPhone XS kopen of iPhone XS Max kopen. Twijfel je nog, dan is 19 oktober niet heel ver weg om daar even op te wachten. Rond die tijd gaan wij ook met de XR aan de slag en lees je ons uitgebreide oordeel. Morgen is eerst de iPhone XS aan de beurt. Houd iPhoned dus in de gaten, schrijf je in voor onze nieuwsbrief en download de app om op de hoogte te blijven.

Lees ook: iPhone X vs iPhone XS: wel of niet upgraden?

Steun iPhoned

Je gebruikt een adblocker. Dat vinden we jammer, want advertenties hebben we nodig om onze artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

Van plan de nieuwe iPhone XS te kopen?

Vanaf morgen (21 september) liggen de iPhone XS en XS Max officieel in de Nederlandse winkels. Hieronder zetten we de beste aanbiedingen op een rijtje. Ook interessant: de iPhone 8 en iPhone 7 zijn goedkoper geworden, waardoor je een vlotte iPhone voor minder in huis kunt halen. De iPhone XR verschijnt op 19 oktober.

→ Check onze iPhone XS vergelijker of iPhone XS Max vergelijker voor alle mogelijkheden of gebruik de keuzehulp hieronder.

Apple iPhone XS prijzen vergelijken

Bekijk product

Los nieuw

€ 494,-

Bekijk prijzen

Los refurbished

€ 169,-

Bekijk prijzen

Apple iPhone XS Max prijzen vergelijken

Bekijk product

Los nieuw

€ 489,-

Bekijk prijzen

Los refurbished

€ 209,-

Bekijk prijzen

iPhone XS vs iPhone XR: Apples nieuwste iPhones vergeleken (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Nathanael Baumbach

Last Updated:

Views: 5917

Rating: 4.4 / 5 (75 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Nathanael Baumbach

Birthday: 1998-12-02

Address: Apt. 829 751 Glover View, West Orlando, IN 22436

Phone: +901025288581

Job: Internal IT Coordinator

Hobby: Gunsmithing, Motor sports, Flying, Skiing, Hooping, Lego building, Ice skating

Introduction: My name is Nathanael Baumbach, I am a fantastic, nice, victorious, brave, healthy, cute, glorious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.